BREEAM

Duurzaamheid is steeds belangrijker bij nieuwbouw- en renovatieprojecten, maar wat is een duurzaam gebouw nu juist? Het duurzaamheidscertificaat van BREEAM biedt een methode om dit objectief te beoordelen.

WAT?
BREEAM is ’s werelds meest gebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van een bouwproject te analyseren, verbeteren en bepalen. Dit gebeurt op basis van vooropgestelde schema’s, die overeenstemmen met het type project. Zo zijn er o.a. schema’s voor nieuwbouw (new construction), gebouwen die reeds in gebruik zijn (in-use) en master-planning (communities).

HOE?
BREEAM - categorienEr dient een beoordelingsproces, of assessment, opgestart te worden door een assessor. De assessment wordt idealiter aangevangen in de initiële planningsfase van een bouwproject en loopt door tot en met de uiteindelijk ingebruikname. Gedurende de assessment wordt de duurzaamheid bepaald a.d.h.v. verschillende categorieën, die gaan van energie tot transport. Elke categorie is onderverdeeld in topics, of issues, die het gebruik van de nieuwste benchmarks en technieken promoten. Indien voldaan wordt aan alle criteria van een issue, word dit beloond door punten, of credits. Op basis van het totaal behaalde aantal credits, krijgt een gebouw een prestatiescore, gaande van geslaagd tot uitstekend.

WIE?
Binnen BREEAM zijn er verschillende functies die opgenomen moeten worden. Allereerst is er de Assessor. De rol van een Assessor is om het formele assessmentproces te beheren en de certificatie voor deze assessment aan te vragen. De Assessor staat in de voor de keuze van het juiste BREEAM-schema en het correct toepassing van de bijhorende criteria. De assessor heeft dus een auditerende rol. Enkel BRE Global Ltd. erkende assessors mogen deze rol uitoefenen.

BREEAM3De BREEAM Accredited Professional (BREEAM AP) is een specialist op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijk ontwerp en heeft een diepgaand begrip van assessmentproces. De BREEAM AP gebruikt zijn expertise om op een holistische manier tot de beste keuzes, oplossingen, planning, etc. te komen, die nodig zijn om te voldoen aan het vooropgestelde BREEAM schema. De BREEAM AP heeft dus de rol van projectcoördinator en is tegelijk ook een ‘sustainability champion’, waarvoor rechtstreeks credits verworven kunnen worden.

Als laatste zijn er nog de verschillende experts en specialisten waarop beroep gedaan dient te worden voor een goede assessment. Zo zijn er energie-experts, ecologie-experts, etc.. Een expert heeft een diepgaande vakspecifieke kennis en moet, op basis van zijn relevante ervaring, steeds erkend worden door BRE Global Ltd.

E20 NV
E20 NV kan zowel de rol van assessor, BREEAM AP als verschillende experts opnemen. Zo kunnen wij instaan voor de beoordeling, het ontwerp en de begeleiding van uw bouwproject. Door onze uitgebreide energie- en duurzaamheidservaring, is E20 NV de uitgelezen partner om uw BREEAM-certificaat op de meest kostenefficiënte manier te behalen.

Meer informatie over de werking van BREEAM kunt u terugvinden via deze link.

Contacteer ons op E20@abo-group.eu of via het contactformulier voor een vrijblijvend voorstel!